POUCZAJĄCE, SMACZNE I TWÓRCZE WARSZTATY KULINARNE W DOBKOWIE

     W piątek 24 maja dzieci z klas 0-III uczestniczyły w wycieczce do Dobkowa. W Kaczawskiej Chacie Chleba u Pani Bogusi Rudnickiej dzieci poznały różne zboża i produkty zbożowe, dawne narzędzia rolnicze i sprzęty kuchenne.

Największą atrakcją było samodzielne wykonanie pachnącej, smacznej pizzy!  Uczniowie przydzieleni losowo do grup  przystąpili do wspólnego wypiekania pizzy – od ziarenka do gotowego produktu. W przerwach, podczas rośnięcia i pieczenia ciasta,  uczestnicy poznali sposoby pozyskiwania ziaren na chleb oraz tradycje jego wypiekania na dawnej polskiej wsi. Dzieci cierpliwie postępowały wg  instrukcji i cieszyły się z wykonanej pizzy. Pizza upieczona w prawdziwym piecu smakowała wybornie.

Kolejną atrakcją było wyjście na lody do Villi Greta. Wiele radości i emocji dostarczyły także zabawy na świeżym powietrzu na placu zabaw. Pod czujną opieką swoich wychowawczyń dzieci spędziły ten czas niezwykle aktywnie i wesoło.

Zmęczeni, ale najedzeni, zadowoleni wszyscy wracali do domu, dzieląc się w drodze powrotnej wrażeniami. Dziękujemy za wspaniale przygotowane warsztaty p. Bogusi Rudnickiej i jej ekipie.

Ta wycieczka była prezentem od Rady Rodziców dla uczniów klas 0-III. Serdecznie dziękujemy.

 

NA GÓRĘ